KHASIAT JAGUNG DAN KANDUNGAN GIZINYA

01:10 Unknown 0 Comments


JAGUNG MANIS- SWEET CORN)
KHASIAT JAGUNG


Info Kesihatan - Manfaat dan khasiat jagung serta kandungan gizinya.
Jagung memiliki nama latin Zea mays L. dari suku gramineae. Tanaman ini berasal dari Amerika Latin. Jagung yang biasa kita makan sebagai jagung rebus atau jagung bakar adalah jagung yang masih ada bonggolnya. Sedangkan pop corn adalah daripada biji jagung.
Di beberapa daerah di Indonesia, jagung sering dijadikan sebagai alternatif nasi kerana mengandungi banyak karbohidrat. Mereka menyebutnya sebagai nasi jagung.


Kandungan vitamin dan mineral dalam jagung:

Bukan hanya kaya serat, jagung juga sumber karbohidrat kompleks, dan sejumlah zat gizi lainnya seperti vitamin B, dan C, karoten, kalium, zat besi, magnesium, fosforus, omega 6, dan lemak tak tepu yang dapat membantu menurunkan kolesterol.


Beberapa khasiat jagung sebagai ubat tradisional untuk mengubati berbagai penyakit dan menjaga kesihatan tubuh, antara lain:

Menjaga kesihatan mata
Senyawa lutein dan zeaxanthin merupakan bahagian dari senyawa karotenoid yang membentuk pigmen kuning di retina dan menyerap sinar biru, sinar berbahaya dari matahari, penyebab katarak dan makula degeneratif.

Menurunkan berat badan
Serat kasar pada jagung memberi rasa kenyang yang lebih lama sehingga sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Serat kasar ini juga dapat mencegah sembelit.

Melancarkan air kencing
Jagung kaya kalium yang bersifat diuretik sehingga dapat mengatasi iritasi saluran kencing, menurunkan kadar sakit urat dan mencegah batu karang di ginjal.

Mencegah kanser
Dari penelitian yang dilakukan Louisiana State University, mereka yang rajin makan jagung terbukti jarang terkena kanser usus besar, payudara, dan prostat. Besar kemungkinan ini berpunca daripada kandungan betakaroten dan serat yang tinggi. Jagung juga mengandung protease inhibitor yang dapat mencegah pembentukan sel kanker.

Mencegah gigi berlubang
Penelitian yang dilakukan di 47 negara yang penduduknya rajin mengambil pati jagung, gigi mereka ternyata jarang berlubang.

Jantung Koronari
Penelitian di Illionis State University menunjukkan, penduduk yang menjalani diet rendah lemak, dan makanannya ditambah 20 g jagung setiap hari selama 6 minggu, kadar trigliserida akan (salah satu jenis lemak penyebab penyakit jantung) turun hingga 13%.
Sementara penelitian di University of Southern California menunjukkan, mereka yang tinggi kadar lutein dalam darah dapat mencegah penambahan plak di arteri jantung. Serat larutnya berkhasiat menurunkan kolesterol. Kandungan asam folatnya menurunkan kadar homosistein (kadar homosistein yang tinggi dapat mengakibatkan serangan jantung).


Jagung yang memiliki indeks glikemik yang rendah tidak serta merta menaikkan kadar gula darah terutamanya oleh penderita diabetes mellitus.
Kandungan Gizi dalam 100gram jagung:
  • Energi 129 kal
  • Protein 4,1 g
  • Lemak 1,3 g
  • Karbohidrat 30,3 g
  • Serat 2,9 g
  • Kalsium 5 g
  • Fosfor 108 mg
  • Besi 1,1 mg
  • Vitamin A 117 IU
  • Vitamin B1 0,18 mg
  • Vitamin C 9 mg
  • Air 63,5 g
Catatan:
  • Untuk mendapatkan manfaat serat, makanlah jagung segar.

0 comments: